Petter Solberg – en fantastisk rallykarriere

114695_Solbergp0114por172Petter Solberg kom inn som en frisk vind i norsk bilsport allerede på 1990-tallet. Gutten i 20-årene hadde store ambisjoner og et usedvanlig talent som tidlig ble oppdaget. På tross av at rallykarrieren hans i noen år ble preget av biltrøbbel, kontroverser, og krangler med fabrikantene, må man absolutt si at han også fikk vist frem og oppfylt sitt store potensial i løpet av rallykarrieren.

Petter Solberg kom inn som et stjerneskudd i rallysporten allerede i 1999, da han begynte å kjøre VM-løp for Ford World Rally Team. Som de fleste vil huske var det imidlertid som del av Subaru-laget han virkelig lyktes og ble kjent, han kjørte for Subaru i hele ni sesonger fra 2000 – 2008. Subaru la ned laget sitt i forbindelse med finanskrisen som slo inn i 2008, så fra 2009 var Solberg avhengig av å danne sitt eget, private lag.

Det var særlig i perioden 2002 – 2005 at han satte sitt preg på rallyverdenen. På disse fire årene ble han tre ganger nummer to i VM, og i 2003 krøp han helt til topps. Totalt sett kan man si at han på denne tiden var verdens beste rallykjører etter erkerivalen Sebastian Loeb, som ble verdensmester flere ganger. Alle Solbergs seire i individuelle VM-runder kom også i denne perioden, 13 seire i alt hvorav hele fem kom i 2004. Petter var den første nordmann som vant VM i rally gjennom tidene.

Allerede før han sluttet å kjøre for Subaru var han merkbart misfornøyd med de mange mekaniske problemene med bilen, som gjorde at han ikke lenger hevdet seg på samme nivå i årene etter 2005. Fra 2009 kjørte han rally med en Citroën C 4 som han og laget hadde bygget selv. I årene som fulgte fikk han femten pallplasseringer i VM-runder før han til slutt ga seg (etter å ha kjørt for Ford i ett år) i 2012.