Paris – Dakar Rally

d17_26577765Rallyløpet Paris – Dakar, eller Dakar Rally som det nå offisielt heter, er en av verdens mest kjente og omtalte bil- og motorsykkelløp. Det arrangeres av en organisasjon som heter Amaury Sport, og har gått av stabelen årlig siden 1978. Fra 2008 har imidlertid løpet måtte avlyses på grunn av sikkerhetssituasjonen i deler av Afrika, og på grunn av dette går dessverre ikke løpet mellom Paris og Dakar lenger. De siste årene har det faktisk blitt arrangert i Sør-Amerika. Noe av det som er moro med dette historiske løpet er at de fleste av deltakerne faktisk bare er glade amatører, som først og fremst håper på å fullføre løpet. Rundt tjue prosent av deltakerne er imidlertid også profesjonelle førere.

Dette er et veldig langt løp som setter store krav til føreren, navigatøren, og bilens utholdenhet. Terrenget er mye tøffere enn det som er vanlig i ordinært rally, og en er nødt til å kjøre med off-road biler for i det hele tatt å komme seg frem. Tidsetappene er også utenfor landeveien, i hvert fall flesteparten av dem, og mens man ennå kunne kjøre i Sahara gikk veien gjennom sanddyner, gjørme, steinurer, og fjellformasjoner. Noen dager må man i tillegg kjøre 80 – 90 mil gjennom dette krevende terrenget. Det er ikke uten grunn at løpet i tillegg til å være berømt også er beryktet for å være sportens mest krevende.

Det er få som kjenner opprinnelsen til dette løpet, som også er en morsom historie. En fransk fører, Thierry Sabine, kjørte seg i sin tid vill under et løp fra Abidjan i Elfenbenskysten til Nice i Frankrike. Han endte opp ute i ørkenen, og i stedet for å se negativt på denne fiaskoen, kom han frem til at dette ville være et ypperlig sted for et billøp. Neste år kom løpet i gang, og 74 av de 182 bilene greide å gjennomføre løpet fra Paris til Dakar.