Hvor kjører man rally?

авто-себастьена-ожье-украсит-обложку-dirt-rallyRally er en unik sport i den forstand at hvor og når man kjører er annerledes enn i annen bilsport. I rally kan man bli nødt til å kjøre i både snø og is, på grus, gress, og smale asfalterte veier. Man kan jo bare tenke seg hvordan en Formel 1-bil med sjåfør ville klart seg under slike forhold. I motsetning til andre bilsporter kan man kjøre rally uansett tid på året, og i alle slags værforhold. Selv om det er fimbulkaldt eller monsunregn ute vil et rally som regel gå av stabelen som planlagt. Kampen mot vær- og føreforholdene er ikke noe som unngås som i annen bilsport, snarere tvert i mot så er denne kampen en sentral del av det som gjør rally så morsomt å følge med på. Førerne liker også å møte disse naturlige utfordringene i hverdagen.

På grunn av de store variasjonene i underlag, værforhold, og de begrensede egenskapene til de små bilene som brukes, er det helt nødvendig å vite hvor man kjører. Derfor har man med seg en navigatør som sitter i passasjersetet, og som til enhver tid informerer føreren om hva som ligger i vente. Selv med denne forberedelsen, så vil man gjerne se at rallyførerne får seg en trøkk her og der, eller skrenser gjennom svingen på en måte som ikke var helt planlagt. Denne uforutsigbarheten er en del av sportens appell og har gjort at mange foretrekker rally, fremfor Formel 1 og andre baneløp.

En annen ting som er spesielt med rally er at det er flere etapper, hvorav noen er tidsetapper der man konkurrerer og andre ganske enkelt er transportetapper der man skal ta seg fra A til B. Dette reflekterer at bilene som brukes i rally er nesten som vanlige biler, og godt kan kjøres i vanlig trafikk fra sted til sted.